Somatic Experiencing en traumaheling

De afgelopen maanden deed ik een aantal sessies Somatic Experiencing – kortweg SE genoemd – en ik ben zeer enthousiast. Deze lichaamsgerichte trauma therapie werd ontwikkeld door Peter Levine vanuit het werken met getraumatiseerde mensen. Uitgangspunt hierbij is dus het lichaam en dat vond ik zeer verfrissend. Want ik werk zelf vaak meer vanuit het hoofd.

Wanneer een mens wordt blootgesteld aan een traumatische ervaring zijn er drie mogelijkheden van reageren: je kunt vechten, vluchten of bevriezen. En deze laatste – het bevriezen – zorgt ervoor dat de energie die ontstaat bij eens schokkende gebeurtenis niet ontladen kan worden. En dit is vaak het geval bij trauma, er is op het moment dat het gebeurt geen ruimte voor je natuurlijk reactie. De shock wordt een trauma en het lichaam slaat deze energie op.  Dit kan leiden tot allerlei klachten en symptomen, zoals angst, vermoeidheid en somberheid.

In de SE sessies word je geholpen om je weer bewust te worden van je lichamelijke sensaties en ervaringen. Vervolgens wordt de opgeslagen energie gedoseerd losgemaakt en kan de beweging die ontstaat vanuit het trauma alsnog worden ‘afgemaakt’. Dit afmaken zorgt er voor dat er nieuwe keuzemogelijkheden ontstaan in het omgaan met het trauma.

Met verbazing, soms ongeloof, heb ik ondervonden hoe goed deze methode werkt. Ongelooflijk wat er ontstaat als je de beweging van je lichaam volgt. De ene na de andere situatie diende zich aan en de mogelijkheid om hier samen rustig naar te kijken en eventuele hulpbronnen aan te spreken heb ik als zeer helend ervaren.

Wil je meer lezen over SE?

2 Reactie's
 • A WordPress Commenter
  Geplaatst op 12:53h, 14 november

  Hi, this is a comment.
  To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
  Commenter avatars come from Gravatar.

 • tvisser
  Geplaatst op 15:43h, 01 mei

  Hallo! wat een leuk bericht