Gebruikte methoden

Cognitieve therapie

Cognitieve therapie is een behandelingswijze waarbij de cognities -gedachten- van de cliënt centraal staan. Door negatieve gedachten om te buigen en situaties anders te labelen ontstaat er ruimte voor een gezondere kijk op gevoelens en waarnemingen.

Mindfulness

Mindfulness is een vorm van meditatie die zijn oorsprong vindt in de Boeddhistische traditie. Het is geen manier om afstand te nemen van de werkelijkheid, maar juist een manier om naar de werkelijkheid terug te keren.

 

Wanneer je leeft in aandacht zonder te oordelen, ben je in harmonie met jezelf, je omgeving en met hetgeen je aan het doen bent.

 

Meditatie kent vele vormen (gericht op de ademhaling, met muziek, in stilte), maar in het algemeen zijn alle vormen gebaseerd op technieken om je te openen en je bewust te worden van het huidige moment.

Meditatie is haast onmisbaar in een gezond leven.

EMDR

EMDR -Eye Movement Desensitization and Reprocessing- is een therapie voor mensen die last blijven houden van schokkende gebeurtenissen in hun leven. Dit kan zijn een verkeersongeval, maar ook een misdrijf of andere beschadigende ervaringen uit je leven.

 

EMDR is een bewezen effectieve methode en toepasbaar gebleken bij uiteenlopende klachten. Het werkt snel en is daardoor vaak een kortdurende vorm van therapie.

 

Wil je meer weten over EMDR? Lees dan verder op mijn blog pagina.

EFT

EFT -Emotionally Focused Therapy- is een vorm van relatietherapie. De basis vormt de hechtingstherapie en het uitgangspunt is dat mensen meer in het leven aankunnen als ze liefdevol verbonden zijn met een ander.

 

EFT is goed onderzocht en bewezen effectief. In de sessies leer je beter zien wat er gebeurt tijdens conflicten en moeilijke situaties. Van daaruit kun je gaan communiceren wat je voelt en wat je verlangen eigenlijk is. Dit geeft een stevig fundament voor de relatie.

Systeemtherapie

De systeemtheorie gaat ervan uit dat iemand het beste begrepen kan worden in de context van zijn of haar relaties. Klachten staan ook niet op zichzelf; er spelen allerlei omgevingsfactoren een rol.

In de therapie is veel aandacht voor onderliggende interactiepatronen en het verbeteren hiervan.

Mindful Analysis

Mindful Analysis (kortweg MA) is een vorm van schrijftherapie die plaatsvindt via e-mail contact. Het duurt in totaal een week. Je schrijft op wat je bezig houdt en welke zaken je graag in je leven wilt veranderen.

Er is alle aandacht voor jezelf en door de ontspanning en rust tijdens het schrijven ontstaat een situatie van bewustzijn, waarin je leert de dingen te zien zoals ze zijn.

 

Je wordt tijdens het schrijven begeleid in je zelfonderzoek. Gaandeweg maak je balans op en ga je nieuwe doelen stellen. Uiteindelijk wordt gewerkt aan de stappen die je op dit moment kunt nemen om verandering aan te brengen in je situatie.

 

Na een week ga je met meer inzicht en met een duidelijk plan en concrete handvaten verder.

Therapieland

Ter ondersteuning van de therapie of coaching bied ik de mogelijkheid om thuis een en ander voor te bereiden en/of te oefenen d.m.v. een link naar Therapieland.

Dit is een online platform met verschillende programma’s waar je aan kunt deelnemen. Deze programma’s vormen een aanvulling op en geen vervanging voor gesprekken.

 

Het is ook mogelijk om een of meerdere sessies online te doen via beeldbellen. Dit gaat eveneens via Therapieland en is mogelijk als aanvulling op of ter vervanging van face-to-face gesprekken.