Het Safe and Sound Protocol (kortweg SSP) is een evidence-based therapeutisch hulpmiddel om het zenuwstelsel te resetten en weer in een toestand van veiligheid te brengen. SSP bevat speciaal gefilterde muziek die de nervus vagus stimuleert. Door de nervus vagus te stimuleren kun je een bericht naar je lichaam sturen dat het tijd is om te ontspannen. Dit leidt tot langdurige verbeteringen in stemming, welzijn en veerkracht.
SSP is ontworpen om samen met andere therapeutische benaderingen en modaliteiten te gebruiken, zoals EMDR en CGT (cognitieve gedragstherapie). Als je meer wilt weten over mijn werkwijze kijk dan ook bij gebruikte methoden.
SSP is geschikt voor kinderen en volwassenen en biedt voordelen aan mensen met o.a. trauma, angst, prikkelgevoeligheid. De effectiviteit is bewezen in een breed scala aan onderzoeken. Er is ook begonnen met onderzoek naar de invloed van SSP bij langdurige COVID.
SSP heeft als uitgangspunt de polyvagaal theorie (ontwikkeld door Stephen Porges en praktisch breed uitgewerkt door Deb Dana). Deze geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel en de impact van traumatische ervaringen. Mensen met een traumageschiedenis ervaren vaak intense, op bescherming gerichte responsen van hun zenuwstelsel, die ervoor zorgen dat zij (onvrijwillig) overlevingsgedrag blijven vertonen. Interventies gebaseerd op polyvagaal theorie, zoals SSP, kunnen helpen om vertrouwde zelfbeschermingsreacties te doorbreken,
Uitgaande van een hiërarchische ordening van ons zenuwstelsel zijn er volgens de polyvagaal theorie drie systemen waar we naar kunnen handelen. Deze systemen bevinden zich binnen ons zenuwstelsel op verschillende plekken in het lichaam en werken ieder op een eigen manier:
Ventrale vagale systeem:
Treedt op als we ons veilig voelen, oftewel het Social Engagement System. Dit maakt dat je sociaal kunt zijn, kunt verbinden en creatief kunt zijn.
Sympathisch systeem:
Treedt op als we ons (enigszins) onveilig voelen. Het is het systeem dat de meer primitieve vecht-of-vlucht responsen activeert.
Dorsale vagale systeem:
Treedt op als we ons (sterk) onveilig voelen en kan leiden tot een bevries reactie.
Systeem één betreft een veilige situatie, systemen twee en drie betreffen een onveilige situatie.
Werkt het systeem dat bovenin de hiërarchie zit niet? Dan ga je een traptrede omlaag. Werk het middelste systeem ook niet? Dan zak je nog een trede. Is het gevaar voorbij? Dan kun je weer een trede omhoog. Belangrijk is te merken dat je tussen deze drie systemen heen en weer schakelt. SSP helpt je om in een veilige staat te komen.
Bekijk het volgende filmpje over de werking van het AZS en de polyvagaal theorie: