Omgaan met Corona gerelateerde stress

De Corona crisis zorgt bij veel werknemers tot hoge werkdruk. Banen worden anders vormgegeven, bedrijven hebben moeite het hoofd boven water te houden en er is angst voor het verliezen van je baan. Vooral in de zorg en in het onderwijs ervaart men werkstress als gevolg van Corona. Dit alles zorgt voor angst, stress en zelfs burn-out. Maar niet alleen op het werk is er meer druk, onze mentale gezondheid lijdt sowieso onder de angst en stress.

Hoe deal je met de veranderde omstandigheden omtrent COVID-19, hoe zorg je ervoor dat je stress niveau hanteerbaar blijft? Hierbij enkele aanwijzingen in het omgaan met de verhoogde werkdruk en de dreiging en angst die het Corona virus met zich meebrengt.

  • Zorg voor voldoende afwisseling in je activiteiten. Dus niet te lang achtereen hetzelfde werk doen. Zit niet de hele dag achtereen achter je PC, maar ga zo nu en dan even lopen of doe een korte yoga of gym oefening. Op you tube zijn diverse korte oefeningen te vinden.
  • Neem geregeld een korte pauze, waarbij je een korte ademhalingsoefening doet: je ogen sluiten, rustig in- en uitademen en je focus houden op je ademhaling. Tel je ademhalingen: in – uit 1, in- uit 2 enz. Dit doe je gedurende 5 minuten.
  • Zoek contact met anderen en praat met hen, dit kan spanning verminderen en relativerend werken.
  • Heb je veel last van een dreigend gevoel? Neem voldoende voorzorgsmaatregelen omtrent besmetting zodat je daar minder zorgen over hebt.
  • Accepteer dat er zaken zijn waar je geen invloed op hebt. Acceptatie betekent dat je met iets meer afstand kijkt naar de situatie. In plaats van je te verzetten of te vechten tegen de situatie laat je deze zoals hij is.
  • Het kost veel energie als je bezig bent met onoplosbare zaken. Probeer dus te focussen op zaken waar je wel invloed op hebt zodat je je energie behoudt.
  • Wanneer je last hebt van emoties die je niet goed een plaats kunt geven is het aan te raden deze wel te uiten. Je kunt dat doen door erover te praten met iemand die je vertrouwt, maar ook door het op te schrijven of naar bepaalde muziek te luisteren die bij je gevoel aansluit.
  • Zoek voldoende afleiding van alles wat er op je af komt aan nieuws etc. en zorg voor voldoende ontspanning in je leven.

 

Tot zover enkele tips. Mocht je ondanks je inspanningen om de stress te hanteren behoefte hebben aan een gesprek met een professional, schroom dan niet om hulp te zoeken. Hoe eerder je hulp zoekt, dus te beter kan je geholpen worden! Zoek in dat geval zelf iemand of vraag je huisarts om hulp.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.