Online hulpverlening in tijden van Corona

Sinds de uitbraak van het Corona virus blijkt er van alles digitaal mogelijk te zijn, wat voorheen minder gemakkelijk leek. De webinars vliegen je om de oren en de tools om online te werken worden bij bosjes aangeboden. Maar is online zorg wel net zo goed als face-to-face sessies? Wat zijn de voor- en nadelen van deze manier van werken en hoe veilig is het, als het gaat om bewaking van je privacy?

Ik merk dat veel mensen het idee van online sessies bij de psycholoog niet aantrekkelijk vinden. Liever komen zij voor een face-to-face sessie. “Voelt toch anders”. Maar is het zo, dat deze vorm van hulp minder goed werkt? Wat is er bekend over de effectiviteit van online hulpverlening wat zijn de voor- en nadelen van online sessies.

Online interventies groeien in populariteit. Uit onderzoek bij volwassenen blijkt dat deze manier van werken zeer veelbelovend is. Het positieve effect op diverse psychische problemen is bij verschillende studies aangetoond.

Voordelen van online sessies:

  • Je hebt geen reistijd van- en naar de praktijk en daarmee ook geen reis- en/of parkeerkosten
  • Je kunt kiezen voor therapeuten in het hele land en bent niet beperkt tot hulpverleners in je woonplaats
  • Dit kan het gevoel van anonimiteit verhogen
  • Het is laagdrempelig
  • Je wordt tijdens het gesprek niet afgeleid door aspecten in de praktijkruimte

 

Nadelen van online sessies:

  • Het gevoel van face-to-face ontbreekt, je kunt elkaar niet echt recht in de ogen kijken
  • Je hebt een rustige plek nodig om te kunnen praten. Soms is dit in praktische zin lastig voor elkaar te krijgen
  • Wanneer je geen toegang hebt tot internet is het niet mogelijk online sessies te doen, voor sommigen is dit niet haalbaar
  • Vanwege de focus op het scherm kan het nogal intensief zijn. (Vandaar dat online sessies vaak korter zijn dan fysieke sessies.)

 

Ik heb ervoor gekozen om online sessies te doen via beeldbellen van Therapieland. Deze manier van communiceren op afstand is veilig – AVG proof – en voldoet aan de ISO 27001 en de NEN 5710 normen. Mijn ervaring is dat online sessies net zo goed werken!

Afgelopen maandag mochten de praktijken weer open, met in acht neming van de richtlijnen infectiepreventie COVID-19. Ik stel me voor dat de fysieke gang naar de praktijken nog wat moeizaam op gang zal komen. Wellicht komt er steeds meer blended care – waarbij face-to-face sessies worden afgewisseld met online sessies en eventueel online opdrachten -.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.